Tematik Algılama Testi

Tematik Algı Testi veya TAT (Thematic Apperception Test), bir kişinin duyguları, motivasyonları ve kişiliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için belirsiz sahnelerin tanımlanmasını içeren bir tür projektif testtir. Halk arasında "resim yorumlama tekniği" olarak bilinen bu test, Amerikalı psikologlar Henry A. Murray ve Christina D. Morgan tarafından geliştirilmiştir.

TAT, üzerinde genellikle insan figürlerini içeren ve hikâye oluşturmaya uygun 30 adet karttan oluşmaktadır. Resimlerin uyarıcı özellikleri sayesinde kişide düşünmeyi canlandırabileceği, kişiler arası ilişkileri kendine özgü biçimde alabileceği içeriktedir. Resimler hayal gücünü harekete geçirebilecek şekilde silik, kapalı ve sembolik olarak hazırlanmıştır. Tematik Algılama Testi, çocuklar, gençler ve yetişkinlerin komplekslerini, heyecanlarını, duygularını ve önemli ihtiyaçlarını açığa çıkarmak için uygulanmaktadır.

*Aşağıdaki videoyu Türkçe altyazılı izleyebilmek için önce Altyazılar seçeneğine tıklayınız. Sonra videonun ayarlar butonuna basarak Altyazılar>Otomatik Çevir>Türkçe seçeneğini tıklayınız.