Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi

Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi (Peabody Picture Vocabulary Test), 2 yaş itibariyle uygulanan, çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla kullanılan bir testtir. Test 1959 yılında özel eğitim uzmanları Lloyd M. Dunn ve Leota M. Dunn tarafından geliştirilmiştir. Bugün güncel olarak kullanılan versiyonu ise L.M. Dunn ve oğlu D.M. Dunn tarafından geliştirilmiştir.

Tamamlanması 20 ila 30 dakika süren testte, uygulayıcı çocuğa belli resimler gösterir. Bir sayfada 4 adet resim vardır ve her biri numaralandırılmıştır. Sınav görevlisi resimlerden birini tanımlayan bir kelime söyler ve bireyden kelimenin tanımladığı resmin numarasını söylemesini veya işaret etmesini ister. Bu tahmin teste katılan kişinin yaşına bağlı olarak çoktan seçmeli olarak da verilebilir. Toplam puan yüzdelik sıralamaya, zihinsel yaşa veya standart sapma IQ puanına dönüştürülebilir.

*Aşağıdaki videoyu Türkçe altyazılı izleyebilmek için önce Altyazılar seçeneğine tıklayınız. Sonra videonun ayarlar butonuna basarak Altyazılar>Otomatik Çevir>Türkçe seçeneğini tıklayınız.